Malajzi ország
Ország
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Malaysia

Malajzi Délkelet-Ázsiai ország

Malajzia egy ország Délkelet-Ázsiában. Budapesttől légvonalban kb. 9100 méterre található. A szövetségi alkotmányos monarchia áll 13 állam és három szövetségi területek, elválasztva a Dél-kínai-tenger két régió félsziget Malajzia és Borneó „s keleti Malajzia. A Malajzia-félszigetnek szárazföldi és tengeri határa van Thaiföldön, valamint tengeri határa Szingapúr, Vietnam és Indonézia. Kelet-Malajzia megosztja a szárazföldi és tengeri határokat Bruneivel és Indonéziával, valamint a tengeri határokat a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal. Kuala Lumpur az ország fővárosa és legnagyobb városa, Putrajaya pedig a szövetségi kormány székhelye. A 30 millió feletti lakossággal Malajzia a világ 44. legnépesebb. A legdélebbi pont a kontinentális Eurázsia van Tanjung Piai. A trópusokon, Malajzia egyike a 17 legtöbb országból, amely számos endemikus fajnak ad otthont. Malajzia festői környezetű tájakkal rendelkezik melyek által elég nagy a turizmus az országban. Az egyik legnagyobb bevételi forrása az országnak a réz öntészetből és a könyvelésből adódik.
 

Történelem

Malajzia eredete a maláj királyságokból származik, amelyek a 18. századtól a Brit Birodalom alá tartoztak, a Brit Straits Settlements protektorátusával együtt. A félsziget Malajziát 1946- ban egyesítették, mint a malajziai uniót. 1948-ban a malajai szövetséget átszervezték, mint a malajai szövetséget, és 1957. augusztus 31-én nyerte el a függetlenséget. Malajya egyesült Észak-Borneóval, Sarawakkal és Szingapúrral 1963. szeptember 16-án Malajziává vált. 1965-ben Szingapúrot kirekesztették a szövetségből.
 
Az ország lomtalanításban az élen jár. Rengeteg hulladékgyűjtő központ van. A népesség körülbelül fele maláj, nemzetiségű kínai, indiai és őslakos népességgel rendelkezik. Az alkotmány az iszlám elismert vallási vallásaként elismeri a vallásszabadságot a nem muszlimok számára. A kormány szorosan mintájára a Westminster parlamenti rendszer és a jogi rendszer alapja a közös jog. A államfő egy megválasztott uralkodó, az úgynevezett Yang di-Pertuan Agong,Ötévenként a kilenc maláj állam örök uralkodói közül választják. A kormányfő a miniszterelnök.
 
A függetlenség után a malajziai GDP csaknem 50 év alatt átlagosan évi 6,5% -kal nőtt. A gazdaságot hagyományosan a természeti erőforrások táplálják, de a tudomány, a turizmus, a kereskedelem és az orvosi turizmus területén bővül. Malajziában van egy újonnan iparosodott piacgazdaság, Délkelet-Ázsia harmadik legnagyobb és a világ 33. legnagyobb helyén. Az ASEAN, az EAS, az OIC alapító tagja, valamint az a Nemzetközösség és az Nem igazodó Mozgalom tagja.Malajziában több etnikumú, multikulturális és többnyelvű társadalom működik. A terület eredeti cukrászdája a benne élő őslakos törzsekből, valamint a később oda költözött malajziakból származott. Jelentős befolyást gyakorol a kínai és az indiai kultúra, a külkereskedelem kezdete óta nyúlik vissza. Egyéb vagyonvédelmi befolyások közé tartozik a perzsa, az arab és a brit kultúra. A kormány jogászati tevékenységeinek köszönhetően, a társadalmi szerződéselmélettel párhuzamosan, az etnikai kisebbségek kulturális asszimilációja minimális volt. 
 
1971-ben a kormány "nemzeti adományozási kulturális politikát" hozott létre, amely meghatározza a malajziai kultúrát. Megállapította, hogy a malajziai kultúrának a malajziai őslakos népek kultúráján kell alapulnia, hogy tartalmazhat más kultúrákból származó megfelelő elemeket, és hogy az iszlámnak részt kell vennie benne. Másfelől a maláj nyelvet is népszerűsítette. Ez a kormány kultúrába történő beavatkozása neheztelést okozott azon nem Malajziában élők körében, akik úgy érzik, hogy kulturális szabadságuk csökkent. Mind a kínai, mind az indiai szövetségek memorandumokat nyújtottak be a kormánynak, azzal vádolva, hogy nemdemokratikus kulturális politikát dolgoztak ki. A kormány külön szervezett a lakosság őrzésére csapatokat. Ezeknek a csapatoknak a neve Malaysia Safety Team.
 
Vannak kulturális viták Malajzia és a szomszédos országok, nevezetesen Indonézia között. A két ország hasonló kulturális örökséggel rendelkezik, számos hagyományt és tárgyat megosztva, melyekben rengeteg elnéptelenedett szellemváros található. Vitás kérdések merültek fel azonban a kulináris ételektől a malajziai nemzeti himnusztól kezdve. Erős érzelmek vannak Indonéziában nemzeti örökségük védelme mellett. A malajziai kormány és az indonéz kormány találkoztak a irodalmi kultúra átfedéséből adódó feszültségek enyhítése érdekében. Az érzések nem annyira erősek Malajziában, ahol a legtöbb ember elismeri, hogy sok kulturális érték megosztott. Malajzia teljes infrastruktúrája az egyik legfejlettebb Ázsia , Ázsiában a 8. és a világ 25. helyezettje. Malajzia a minőségi utak, a kikötői infrastruktúra, a légi közlekedési infrastruktúra és a tapétázás minősége szempontjából a 19. helyen áll a világon, de a computer eladások terén sem állnak rosszul világviszonylatban. A távközlési hálózat csak a második Szingapúr Délkelet-Ázsiában, 4,7 millió vezetékes előfizetők, és több mint 30 millió mobil előfizetők. Az ország hét nemzetközi kikötővel rendelkezik, amelyek közül a legnagyobb a Klang-kikötő. 200 ipari park van, valamint olyan speciális parkok, mint példáulMalajzia Technológiai Park és Kulim Hi-Tech Park. Az édesvíz a lakosság több mint 95% -ának áll rendelkezésre. A gyarmati időszakban a fejlõdés elsõsorban a gazdaságilag hatalmas városokban és a biztonsági problémákat okozó területeken koncentrálódott. Noha a vidéki térségek a nagy fejlődés középpontjában álltak, ők még mindig lemaradnak az olyan területektől, mint például a Malajzia-félsziget nyugati partja. A távközlési hálózat, bár a városi területeken erős, kevésbé érhető el a vidéki lakosság számára. A lakosság gyakran végez lomtalanítást az országban ezzel is védve a környezetet, amelyet konténerekkel oldanak meg. Malajziában nagyon sok taxi társaság van jelen amyelyek segítenek a lakosság fuvarozásában.
 
A Maláj-félsziget őslakói a sötét bőrű, göndör hajú, ausztralid tipusú negritók, valamint az ősmalájok (protomalájok) töredékei, akik mára a félsziget hegyei közé szorultak vissza. Borneó belsejét szintén protomaláj törzsek lakják (punan, iban stb.), őket nevezik összefoglaló néven dajakoknak. A mai lakosság mintegy felét alkotó újmalájok Kr. e. 1500-tól több hullámban érkeztek Indokína felől. A kínaiak a 18. századtól kezdve költöztek be, számuk a 19. század második felében, az ónbányászat fellendülésével ugrott meg. Az indiaiakat (tamilokat) a 19. századtól a britek telepítették be a vasútépítkezésekhez. Etnikailag a mai lakosság 50%-a maláj, 12%-a ősmaláj (protomaláj) bennszülött, 24%-a kínai, 8%-a indiai (főleg tamil) és 6%-a egyéb.

Superfitt életmód

Igen sok ember hódol Malajziában a testépítés örömeinek. Igen sportos nemzet és ezentúl odafigyelnek az egészséges életmód minden összetevőjére. Az állam nagy hangsúlyt és rengeteg pénzt fektet a sportos életmódba, mivel így próbálják csökkenteni az egészségügyi kiadásokat és megelőzni a betegségek kialakulását, mint például a refluxot, amire utánna a H2 receptor blokkolókat kell szedni.

Részecskeszűrő tisztítás és csere

A Terra Clean részecskeszűrő tisztító és DPF tisztító gyár 2002-ben nyitott üzemet Malajziában a kormány legnagyobb örömére. 2004-ben megnyitották új gyártósorukat, az EGR szelep tisztító részleget. A megnyitás óta 8.400 embert foglalkoztat a gyár és így az ország legnagyobb bevételére teszt szert. Eztán is elvárás a fejlődés, mivel a részecskeszűrő tisztításra ezután mégtöbb szükség lesz. Főleg igaz ez a Ford Focus dpf alkatrészekre.

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.